Pages

Search This Blog

Friday, October 29, 2010

F.R.I.E.N.D / .K.A.W.A.N /S.A.H.A.B.A.T

salam...










yup ini lah entry aku untuk kali ni.. friend aka kawan.. aku pun x tau tapi sejak dua menjak ni aku di belenggu dengan masalah dalam berkawan.. kawan datang dan pergi.. kenapa kena ada isu macam tu?? entry ini adalah untuk sapa-sapa yang anggap aku kawan.. ini lah jenis kawan yang aku harap2 kan (demand lebih) hahahah.. so far maybe ada seorang je kawan aku yang betol2 ade ciri2 ni...

kawan

percayalah cakap aku bila aku sudah mula berkawan dengan kau maknanya aku akan betul2 jadi kawan. jadi segala benda happy sedih kita kongsi.. bila happy kita sama-sama ketawa bila sedih kita sama-sama menangis.. jangan bila kau happy kau lupakan aku bila sedih kau cari aku.. dan jangan jugak bila ko happy ko carik aku tapi bila sedih ko x nak kongsi.. itu bukan kawan.. mungkin ada benda private yang kau tak nak aku tahu ok fine tapi at least bagi la aku peluang nak ceriakan kau... jangan kau terus buat dek je dengan aku pastu dah happy baru cari aku balik.... memang aku akan happy bila aku tengok kau happy tapi pada masa yang sama aku agak sedih jugak sebab ko bukan la kawan aku yang betul... sorry tapi kalau betul kau kawan aku biarla aku jadi mulut untuk kau ketawa dan jadi mata untuk kau menangis..

kawan

sedihnya aku bila kau marah bila aku tegur kesalahan kau... ya Allah for god sake aku buat benda tu untuk kebaikan ko jugak.. aku sedih bila ada orang cakap pasal ko... bila aku tegur ko mesti akan cakap "ye la2 ko je la yang baik".. yaAllah kau betul-betul x tau apa aku rasa bila ko cakap macam tu tapi aku tak kisah aku slow2 jugak akn tegur ko dan aku xkan lari dari kau... dan kalau boleh kau tegur la aku jugak kalau aku buat silap... ok :-)

kawan

fuyyo ko dapat kekasih la hari ni.. aku x kisah pun aku orang ke berapa ko bagi tau.. janji ko bagitau.. tumpang gembira aku dengan kawan aku ni.. kalau kau x bagitahu pun x pe tapi aku memang boleh tengok la kau happy... tumpang sekaki aku.. tapi masalahnya sejak kau couple, ko dah lupakan aku... xpe.. tak kisah jugak ko kan dah ada kekasih kan gi la layan nanti ape pulak dia cakap.. aku xpe aku ade kawan lain lagi.. nanti ko kahwin jangan lupa jemput aku dah la..

kawan

perkara biasa lah kalau ada kawan baru, kawan lama, kawan lari (bukan kawin lari ye) tapi kalau boleh kau jangan la lari dari aku.. aku tau maybe kau akan cakap aku skema old fashioned bla3x.. tak kisah ok aku x kan ubah diri aku untuk orang lain.. tapi ko tu jangan la berubah untuk orang lain.. dulu banyak benda ko cakap ko x akan buat tapi apa jadi sekarang.. ko buat benda2 tu.. ko mula carik kawan yang lebih "trendy" suka lepak wlupun duit xde... bila aku ajak ko lepak bosan la, ade hal la... kenapa macam ni?? ko mesti nak cakap "suka ati aku la,yang ko nak sibuk hal hidup aku ni apehal???' betul x? aku diam je laaa

kawan

kenapa bila aku dah rasa "yes dia adalah kawan baik aku" tiba ko menunjukkan yang ko sebalinya.. aku bukan kawan ko kan?? tipu! aku bukan... jadi apa tujuan ko berkawan dengan aku selama ni?? teman lepak bila kawan ko yang lain xde.. datang bila ada udang di sebalik mee.. dah dapat apa nak ko blah la kan.. okay.. sekali lagi aku x kisah...

there is a person.. satu-satunya orang yang aku anggap kawan baik aku... nama secret.. dia x pernah tinggalkan aku.. selalu ada bila aku ada masalah.. orang pertama yang aku akan bagitau bila aku couple.. orang pertama yang aku akan mintak pandangan bila ada masalah... nama dia yang akan selalu aku ingat bila nak meluahkan perasaan... well lelaki pun kadang2 nak meluahkan tapi kalau luah dengan lelaki pelik pulak... so kawan aku ni perempuan laa.. i value her as my best friend... kawan yang lain aku anggap kawan biasa je.. mesti korang akan cakap "xde sapa jugak nak jadi kawan baik ko la" see?? betul kan?? sebab tu la aku cakap korang bukan la kawan baik aku...


p/s : always tried real hard to be a good friend to everyone but end up being friendless










Wednesday, October 20, 2010

i miss that moment!!!

i miss that moment!! yeah that is what i am thinking right now while i am in the middle of studying for financial management quiz tomorrow.. rehat la kejap lepas otak berpusing2 nak simpan data kan..

assalamualaikum kepada stalker2 sekalian.. hahah (perasan je macam ade orang baca)

i miss that moment!! so what moment???

1. my childhood moment

ini lah saat yang paling bahagia dalam hidup aku. aku memang tak boleh lupe la saat2 aku masih budak2 hingusan.. sekarang dah matang ke??? well boleh la sikit2.. hehehe.. aku x boleh ingat sangat zaman kanak-kanak yang masa masih betul kecik2.. aku hanya boleh ingat zaman tadika je.. ingatan aku bermula dari situ la.. well aku mula sekolah belajar abc dari tadika annie dhobie kat kampung hilir sibu.. i make a lot of friends there.. ada yang bersama aku sampai form 6 lagi cuma lain2 kelas je.. aku ingat lagi dulu mula2 tadika aku depan umah aku je.. seberanag jalan la kira2 nya.. x sampai 5 minit pun dah sampai dah kelas.. hehehe paling best time tadika ni la main2 logo,main permainan macam2 belajar lagu pendidikan... dah belajar2, di bagi pulak makan2 free. balik dari kelas je xde nye nak wat homework, assignment (tadika pun ade assignment ke) blaja utk mid term (adoi dah jauh terpesong ni) dan macam2 lagi la.. balik dari sekolah terus je main ngan jiran2 pulak. main "kepung2 duduk) main sorok2 main kahwin2 main masak2.. xde nye game yang aku x main mase kecik2 dulu.. xde la macam budak2 sekarang ni.. psp,laptop,ps2 ps3 xbox macam2 lagi lah.. zaman dah maju kan tapi main kat luar jugak la paling best..

lepas grad dari tadika dengan first class honour, aku sambung pulak study kat sk abang ali.. walaupun dulu mase sekolah rendah ni aku selalu cakap ngan mak aku x suka la study kat sini.. susah pastu bosan x macam tadika.. "nak masuk tadika balik!!!!!!" tu la yang aku rasa2 nak cakap ngan mak aku masa tu.. p lepas masuk je aku rasa best pulak sebab geng tadika aku dalam satu kelas yang sama.. cousin aku pun sama.. kitorg satu kelas memang best lah.. aku masuk kelas A2 mase tu wataupun glamer jugak la dengan nama kelas kuning. opsss jangan salah anggap a2 x bermakna x pandai yer.. masa tu sekolah kitorg x pakai pun konsep kelas pandai x pandai ni.. main masuk je.. p lucky la masuk kelas a2 ni sebab kelas ni la paling sempoi,paling best,paling bergaya and paling penting kelas yang paling selalu menang any contest yang di buat leh sekolah.. heheh aku dalam kelas yang sama, classmate yang sama dari first year sampai sixth years.. paling memalukan bile first yr aku sem pertama aku dapat number uncit (tercorot) dalam kelas.. 40 / 40 tu... bengap la sangat... p yang paling best pulak bila final sem final year aku dapat 1/40.. kekek.. bad start end with good result.. i like.. hahah.. masa sekolah rendah ni macam2 benda yang best... rumah sukan, kelas kafa, kelas tambahan, penyampaian sijil for dean list (agak kerap la jugak) ramah tamah hari raya. hari guru and macam2 lagi lah.. gle bestt.. i really miss that moment..



haa ni la sekolah rendah aku

sekolah menengah pulak aku x rindu sgt environment dia sebab aku sekolah kat sekolah cina.. (bkn sjkc p sk yang ramai cina).. p miss my friend a lot.. ramai pulak kawan2 baru aku dari sekolah menengah tu.. macam2 jenis kawan dengan macam2 ragam aku jumpa mase sekolah menengah ni.. p i just miss my friends, teachers (the sporting one) and my ex2 gf.. hahaha byk la jugak xtvt yang best aku join dlu tapi honestly x sebest masa sekolah rendah and tadika.. ni aku dah masuk universiti (alhamdulillah).. tpi mne nak ade moment that i miss kan sbb study pn a bis g ni...


2.my moment with ny family

sapa x sayang family kan.. aku bukan la jenis yang rindu2 personally kat family.. sepanjang aku study, plkn dulu aku x penah nak call family and family x penah nak kol aku.. p aku rindu la saat2 dengan diorg.. hehehe.. i would say the best time you can spent on is with your family... masa aku kat sini aku jujr cakap perasaan rindu tu kurang tapi aku nak sangat wat sesuatu ngan family aku.. pegi makan2, party, picnic, jalan makan angin and mcam2 lagi la.. ok, saat yang paling aku rindukan bila bsama family adalah masa raya.. perghh gila best.. masak2,kemas2 umah, shoping2 jalan raya, langgar meja (open house) kadang2 picnic.. memang best la msa2 tu.. masa raya ni je la kami ade masa bersama2 semua.. utk pengetahuan sejak form 4 bila mak aku dah pindah kampung aku dah mula x tinggal ngan diorg.. sampai sekarang masa yang aku ada ngan diorg adalah masa cuti je.. aku tinggal ngan abang aku kat sibu.. pas form 5 igt dah boleh balik kampung tapi sekali kena panggil utk national service pulak dah.. lpas abis plkn aku amik result (alhamdulillah ok) lepas tu terus sambung study form 6.. (matrix reject aku) hehe study2 smpai form 6 ingat nak pindah sekolah p kampung tapi x dapat.. study la sampai abis stpm.. dah abis stpm pikir balik nak stay kat kpg ke sambung study.. mula2 igt nak sambung study kat upsi sekali diorg pn reject aku.. lepas tu perasaan dah macam dua tiga nak sambung sekali dapat offer dari ums utk islamic finance.. tnye family diorg cakap up2u.. tnye member diorg cakap syg result stpm dah ok p x nak sambung so aku pun decided utk sambung.. sampai sekarang i spent less time with my family.. xleh nak upload pic family lak.. xpe2 len kali la



3. miss my moment with her

sepatutnya cakap pasal miss my moment kat kem ledang tangkak for NS p aku nak study so terus je la kat sini...

i miss my moment with her.. i dont miss her.. i just miss the moment we spent together.. it was so good to have her in my heart, to accompany me where ever i go, to be with me evry time i need her, for being there when ever i miss her, for guiding me when ever im wrong.. but that was before.. now all that has gone.. how pathetic..

how come??? u promise to be with me and i promised u but why this happen??
kita sama2 ego dengan sikap masing and that is what matter.. you dont want to change and me neither.. honestly i tell you i have try really hard to change for you but u just dont see it. u just simply see my mistake. so when u ask for it (break up) i wllingly give it to you bcoz i told u before our relationship was in your hand. your decision. so when u asked for it i need to respect it without any objection even though in my heart i want you to hold a little bit longer. i was so sad ( i need to admit this) but when im to think about it, that is the best for us.. we just cant get along with each other.. we are completely different.. not in term of wealth, looks and what soever but in term of what u want in relationship and what i want.. that is completely different.. so i think what we have done (breaking up) is the best way we can do it.

but when i thought i can forget you, our best moment keep flying around my head.. then i realise that i miss you.. really!!! half of me said i should get you back but when i think back of what cause us to separated, my other half said no!! so i make my decision not to.. and i also remember u mentioned to me before once is enough.. no twice, third time and never forever... that makes me stop myself from trying to get you back.. im sorry to miss you when you are already missing in my life.

so, for the girl u might know who u are.. i hope u know.. i wont mentioned your name here.. but just in case u read this.. i have one thing to tell you.. i wont try to get you back now.. but for sure i ll try after i grad and get a good job... if u are happen to read this i hope when the moment comes, u are still single and available.. but when along the waiting time you found someone else who are better, much2 better than me, i just can pray for your happiness.. and that is the end for me and you..

so, sampai sini je la.. sorry for the broken englishh.. entry yang ke 3 tu hanyalah untuk test english aku je keh.. practice make perfect right.. jadi jangan ambik serius sangat apa yg aku cakap untuk yang ke3 tu
hahahah
assalamualaikum

(alamak!!! dah pukul 11.44 la.. mati la bru blaja satu chapter ni)











Tuesday, August 24, 2010

past is past!!

salam ramadhan..

alhamdulillah kita di pertemukan lagi di bulan ramadhan yang penuh mulia ni..
jadi cam na?? puasa penuh so far??? good2...

last week was a disaster in my life especially on saturday.. luck is not on my side on that day.. but i dont believe in luck anyways.. i believe everything happen for reason... qada dan qadar orang islam cakap.. salah satu rukun iman yang kita kena percaya tu..

so,what happen??? first aku dapat berita yang seorang mak cik aku kat kampung meninggal.. al-Fatihah untuk arwah.. walaupun agak kurang rapat ngan mak cik yang seorang tu tapi tetap sedih sebab kehilangan seorang saudara di usia masih muda kan.. ajal maut semua di tangan Allah...
selepas aku dapat berita tu tiba2 hari hujan.. is it a sign?? wallhualam.. hujan tu memang lebat la sampai banjir bilik aku.. siling bocor.. best la sebab tingkat 4 terjejas banjir.. selalu rumah2 yang rendah kena kan kali ni vice versa rumah tinggi pulak.. dalam sibuk tadah air dalam baldi aiseh nampak pulak air hujan tu singgah laptop.. mak aihhh apa lagi tutup je trus laptop tu then bawak lari ke luar.. action tu la yang membawa kepada kejadian ke-3
bila laptop dah off,aku on la balik.. opss lpe nak cakap sebelum hujan tu aku buat mid term online last attemp.. so bila dah off hilang la aku punya mid term.. padahal tak submit lagi pun.. so hilang la markah mid term tu.. aku check grades aku dapat 1.67% je.. tahniah2!! dengan penuh kesabarnnya aku menghadap laptop aritu..

tapi macam yang aku cakap tadi everything happen for reason.. dan aku tak percaya pun nasib malang... yang pasal auntie meninggal tu aku tak anggap sebagai nasib malang sebab meninggal di usia muda sebaliknya pertama memang dah ajal.. kedua aku rasa itu la yang terbaik buatnya sebab dia menderita dah sakit masa tu.. yang pasal hujan tu pulak lets think positive, kalau tak sebab huajn bilik aku tak bersih ooo.. sekarang dah bersih sikit tapi tikar getah kena cabut la sebab takut busuk... last sekali pasal mid term tu.. actually aku tak study lagi pun.. so bila dah error sebab technical problem, miss bagi pulak re attemp apa lagi anggap la tu chances untuk study.. so,semua masalah aku dah kira selesai da..

so,tu je la untuk kali ni.. sebenarnya title tu sepatutnya lain tadi tapi cam malas nak berjiwang malam ni.. jadi aku tukar.. hehehe

ok la..ada dua mid term esok ni.. wish me luck ok
'
salam ramadhan

ismail








Tuesday, August 10, 2010

puasa dtang lagi....




salam ramadhan kepada semua muslimin dan muslimah...

hai... puasa datang lagi...
11/08/2010 bersamaan 1/ramadhan/1431H kita semua berpuasa lagi,,
sekejap je rasa.. macam baru semalam sambut puasa tahun lepas dah puasa balik...

ok.. sempena bulan puasa ni lets talk about pengalaman berpuasa
ok,pengalaman pertama aku berpuasa aku tak ingat pun.. bila ye agaknya???
belasah la tapi yang aku pasti aku mula puasa penuh masa darjah dua..
ye ke ko ni mail??? hahhaha

teringat pulak zaman kecik masa mula-mula puasa dulu.. best je rasa..
ada yang puasa full,ada yang puasa minum air,ada yang puasa setengah hari (puasa pisang orang gelar kat tempat aku)... haahah macam-macam la.. tapi dah besar ni wajib la puasa bagi yang dah baligh tu...

bulan ramadhan bulan yang mulia dan penuh rahmat..
bila sampai je bulan ramadhan ni,mula la bazaar2 ramadhan dibuka.. dapat la tengok orang ramai berjual beli.. ada yang jual ni ada yang jual tu.. tapi kat bazaar orang bukan jual makanan je,orang jual kain,perhiasan untuk raya dan macam-macam lagi la... bak kata astro macam-macam ada... dari bazaar tu jugak lah silaturrahim di eratkan.. jumpa je kawan kat bazaar "oi mamat,lama x jumpa ko.. selamat berpuasa" tak pun "amboi cik kiah,banyaknya beli barang untuk berbuka"

satu lagi yang best bila raya ni bila jiran-jiran datang bagi sedekah.. tapi sekarang amalan ni macam lagi banyak kat kampung kan.. kat bandar mungkin ada tapi kurang la sebab belum tentu lagi diorang kenal jiran diorang tu.. satu kelebihan bila bersedekah ni,selain dapat pahala kita dapat merasa juadah yang berlainan jenis.. ye lah kalau dah orang sedekah tu tipu la kalau kita tak nak balas balik kan.. takkan la nak anta balik bekas kosong je kot kat jiran tu..

lepas tu,bila sampai je puasa bagi aku la tak tahu la korang... mesti aku nak cari sesetengah makanan yang kebanyakan hanya ada masa bulan puasa ja.. bagi aku orang sarawak.. aku mesti akan cari bubur pedas.. menu special untuk buka puasa... fuh sedapnya tak terkata... hahaha.. malas la nak bayangkan.. tengah puasa ni.. tapi memang sedap la... selain tu,aku suka makan kuih bungkor kalau x silap.. kuih tu kuih yang pakai gulapong pastu bungkusan dia guna daun pisang bentuk macam kapal layar... banyak lagi sebenarnya menu yang x boleh miss bila bulan puasa ni tapi takut anda-anda terliur,jadi bagi tahu dua tu je la ok..

ok ni la rupanya bubur pedas tu...
bubur pedas sarawak specialties



yang ni pula kuih bungkor ya
yummy2

habis cerita pasal makanan,sekarang bila dah puasa satu lagi benda yang akan hangat ialah download2 lagu puasa dan lagu raya.. kalau lagu puasa tak ada lain dah.. msti orang akan sibuk cari lagu harapan ramadhan tak pun lagu puasa dulu baru raya...


video


lagu raya pulak x payah cerita la.. memang banyak sangat.. ada lagu yang sedih ada lagu yang gembira.. kalau nak balik kampung mestilah lagu Allahyarham Sudirman jadi pilihan.. lagu balik kampung.. ooo.. oo.. balik kampung hati riang.. lalalala... hahahah

bagi yang x balik kampung pulak lagu dari jauh ku pohon maaf jadi pilihan.. (nak ke orang dengar lagu ni kalau tak balik raya?? wat sedih je la).. satu lagi lagu allahyarham Sudirman..

lagu raya evrgreen je yang jadi pilihan kita tiap tahun kan?? lagu2 yang sekarang ni kalau glamour pun sekejap je.. kalau lagu macam lagu allahyarham sudir. black dog bone, allahyarhamah saloma, allahyarham P. Ramli dan rakan2 seangkatan semua evergreen sampai sekarang.. dengar setiap tahun pun tak boring.. yang current punya artis pun aku rasa Dato' Siti nurhaliza je pun yang boleh jadi evergreen..

ok la malas da nak tulis panjang2... penat tangan ni.. apa-apa pun kepada yang islam selamat berpuasa semoga puasa tahun ini lebih bermakna dari yang sebelum-belumnya.. insyaAllah

dan raya,kalau makan kek raya tu ingat2 la aku kkat sini.. wakakka

salam....




Wednesday, August 4, 2010

hantu??????

salam...

kali ni aku nak cte pasal hantu pulak ok..
bosan ni...
ok juz utk pengetahuan korg la kan,alam ghaib is one of my interest...
aku ske cte pasal alam2 ghaib ni.. everywhere i go mesti akan ade cte pasal dat particular place..

takut??? no la.. kdg2 tu seram jgak tapi bila fikir2 nothing to scared of.. dy kan makhluk tuhan cam kte jgak
ok ble berbicara tentang alam ghaib ni ade yg pcaye kwujudan nye ade yg tidak...
for me as muslim i hv to believe dat they r exist.. tpi thre is no such thing as type of hantu
sume tu sme je klu x syaitan iblis jin... cme diorg dtg dalam pelbagai bentuk utk ye la mempengaruhi manusia pnyye pemikiran.. so,jgn la cpt sgt tkut k...

Dari Jabir r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda : “Tidak ada penularan, tidak ada pengaruh atau tanda bahaya suara burung, dan tidak ada hantu.”
(Hadis Riwayat Imam Muslim)

see???
xde hantu.. pcaye lah.. so ape la konon lembaga,muka2 menautkan yg org2 slalu nampak???

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w. katanya : “Tadi malam, Ifrit dari bangsa Jin datang kepadaku hendak menggangguku solat. Tetapi Allah memungkinkan aku untuk mengatasinya. Aku bermaksud untuk mengikatnya pada sebuah tiang di masjid, sehingga pagi-pagi anda semua dapat melihatnya. Namun aku ingat doa saudaraku, Nabi Sulaiman, yang memohon, “Ya Allah, Tuhanku! Ampunilah aku, dan berikanlah aku satu kerajaan yang tidak akan pernah engkau berikan kepada seorang jua sesudahku.” Kata Rauh, lalu Jin itu diusir oleh Nabi.”
(Hadis Riwayat Bukhary)

haa tu la yg korg nampak.. djin,syaitan iblis.. ye la tugsa diorg kan utk menyesatkan kita


ok.. back to the topik.. ape jenis2 hantu yg korg pnah dnga...

aku bgi top 5 hantu la k

kte mulakan dgan tgga ke-5

tadaaa

5.hantu raya...

ok.. dari wikipedia (ketara malas nak type)


Hantu Raya dalam budaya Melayu, merujuk kepada sejenis makhluk halus dan perkara tahyul. Ia dikatakan terdiri daripada golongan jin atau syaitan, yang dipelihara bagi tujuan membantu tuannya melakukan kerja dan juga bagi memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka.

Hantu Raya akan dikawal oleh pemiliknya yang boleh menyuruhnya melakukan apa-apa juga jenis kerja berat. Hantu Raya juga boleh disuruh oleh tuannya bagi merasuk seseorang. Hantu raya mempunyai keupayaan menjelma sebagai manusia biasa atau haiwan lain, dan biasanya Hantu Raya akan menjelma sebagai tuannya.

Hantu Raya yang dipelihara itu akan perlu diberi makan sebagaimana yang dipersetujui. Biasanya makanan yang disediakan dikenali sebagai acak / sajian termasuk telur, ayam panggang, pulut kuning dan sebagainya. Sekiranya tidak dijaga dengan baik dan diberi makan, Hantu Raya yang kelaparan itu akan menyerang tuannya.

Hantu Raya biasanya perlu diwarisi, dan sekiranya tidak diturunkan kepada waris, tuannya akan menjadi bangkai bernyawa. Tubuhnya mati dan berbau busuk, tetapi apabila hendak dikebumikan, ia akan bangkit seperti hidup. Selain itu, ia akan makan dengan lahapnya apabila diberi makan.

hehehe.. abis cerita pasal hantu raya.. nak crik gambar x jmpe2 pun.. cmne ye rupa hantu raya??? wujud mse raya je ke??

utk x menghampakan ni la rpe hantu raya dalam filem jgn pandang belakang congkak.. tgk dri kiri sekali (si sam)



ok,comes to 4th placce

jeng3x

4.pelesit
(again from the wikipedia)

Pelesit merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/shaitan, yang dipelihara oleh seseorang, biasanya wanita, bagi tujuan memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka. Hantu pelesit dipercayai diberi makan darah dari jari tangan tuannya.

Hantu pelesit dikatakan mampu menjelma sebagai sejenis belalang pelesit, belalang kecil yang mempunyai kepala berbentuk tajam dan tirus, dan masuk kerumah mangsa. Pelesit ini kemudiannya akan mengambil peluang untuk menyerang dan menghisap darah mangsa apabila mangsa leka.





ini lah rupa pelesit tu.. klu ade menatang ni dtg umah baik hati2..
huhuhuhu

tanpa buang masa jum ke lucky num 3

3.toyol

haaa.... ni la yg paling best.. klu toyol ni aku ikut pahaman sendiri la.. xyah la nak pakai wiki dah.. hehehe
toyol ni kalau ikut fahaman dan kepercayaan org melayu adalah seorg budak kecik yg x sempat pun dilahirkan dah dijadikan hantu.. kira janin la ni.. sbb tu la ramai bomoh yang buat tawarkan pengguguran.. sbb nak ambik janin ni la.. isk3x... kurafat sungguh keja manusia yang bertopengkan syaitan ni...

tujuan toyol ni byk.. antaranya utk mencuri,melariskan perniagaan.perbuatan khianat dan mcm2 lagi lah..
astaghfirullah.. sume nak ambik jalan singkat je skang ni kan

camni rupa ko toyol??




ok.. kita dah x jauh da ni...
trus je..

2.pocong/hantu bungkus

pocong ni pun aku rse x payah la nak rujuk wiki.. korg pun rmai dah tau kan...
pocong ni xtau la dri mane asal usul kewujudan dy.. tpi pocong ni hantu yg di bungkus dengan kain kapan.. (ala mcm mayat yg dikapankan la)
aku rasa hantu ni la yang paling logik pakaian dy sbb camne dia masuk kubur mcm tu la dy keluar.. hahaha
ok,pocong ni suka kacau2 org.. xtau la ape tujuan dy tpi klu tgk cerita pocong indon,mostly sebab pocong tu nak balas dendam n ade urusan yang belum diselesaikan kat dunia ni.. xpun sbb roh x aman..
wallahualam...
satu lagi sbb aku ltak pocng di tmpat ke-2 sbb aku rasa pocong ni paling kuat stamina
berbanding hantu2 lain.. mane x nye lompat jauh.. mne ade dy terbang,lari,men ilang2.. men lompat je dy

ni dia orangnya..




fuh penat bercerita nih...
ni la mse yg di tunggu2... tempat pertama

1.pontianak/kuntilanak/langsuir

my fav ghost ever... sbb?? sbb klu sbut je pontianak aku terbayang lak muka maya karin (phsm) dan liyana jasmay (ponti anak remaja).. hahahahaha cantik siot...

p klu yg btol2 wallahualam.. x pnah jumpe lagi...

dipendekkkan cerita aku rasa korang pun dah tau pontianak ni merupakan jelmaan wanita mengandung yg mati keguguran dibunuh.. sbb tu la hantu yg sekor ni dtg dgn package.. klu mati dgn anak dy skali dy bwak anak dy.. klu anak hidup lagi dy bwak batu nissan (igt dy bwak keta nissan ke apa) batu nesan ok.. hehhe

satu lagi kesian pulak kat pontianak ni sbb dia mati x sempat pun nak pegang anak dia... sobs3... emo la plak..

dan satu antu ni je aku tau cre nak lemahkan.. hehehe.. cucuk paku kat belakang tengkuk.. p org cakap klu paku belakang tengkuk dia jadi pompuan lawa.. wallahualam.. xpnah tengok lagi...


dan inilah dia... lawa x??


















Wednesday, July 14, 2010

new life has begun

salam again...

ok kali nak cter lak pasal my new life..
new sem,new n old lecturer,new spec,new watch etc..
everything is new for me..

ok.. fez of all,aku baru sampai dari sarawak ke labuan ari ahad lepas 11/7/2010 klu x silap.. heee.. tp b4 dat byk laluan yg aku laui dri kpg.. dri mukah naik speedboat gi sibu.. stay for two days and there was where i bought my new spec.. later i upload it k..
then dari 8 july 2010 sibu naik flight gi limbang.. jumpe lak kwn se U kat airport.. sampai limbang kra2 pukul 10 mcm tu la.. smpat la makan mee kolok kazen bwak..

dua hari kat limbang lepak2 kat plaza leh lak jmpe si fiona kwn se u jgak..

11.7.2010 bru la aku sampai di labuan.. dri teminal naik teksi tu.. there goes my rm25.. lol~

sampai2 je kat kal,wat a surprise!!!
i was given a room on fourth floor... gila wooo
redha je la..
masuk2 je bilik tgk empty habis.. xde tilam,almari rosak bla3x..
so,bsama2 rumet gi la blok lagi satu curik ape yg kurg..

tengahari baru abis angkat barang rumet trus bwak gi bandar...
penat x abis lagi ni
pegi je la naik bas..
sampai kat uk (mall dkt labuan),mkn kfc dulu then bru la gi beli stuffs for our room..

then balik naik shuttle bus pukul 5.. ops lpe lak b4 balik tu beli jam dulu..
heheehe

(post ni patut di publish dulu lagi tpi lpe lak.. dah alang2 tulis kan proceed je lah)

p/s : pic xleh nak upload lgi sbb cable usb rosak

Monday, March 29, 2010

wow!!!!!!!!!!!!

assalamulaikum....

erm... kali ni aku nak cter la ckit pasal aku smgu dua ni.. jeng3x

juz 4 u ol information i'm in love again!!!!
p bnda tu masih lam proses jadi doa2 kan lah ye
dgn sapa????
xleh gtau

kadang2 boring gak bila tulis blog ni sbb dua org je kan yg baca.. tu pun ntah diorg bce ke x
hahahhaha

tpi honestly i hv various feeling diz one two weeks..
why???
ade la masalhnye tu... bkn sbb im in love je tp ade la sbb lain
i never thought it will be like dat
seriously it is a serious probs..

xlme gi nak final exam jadi arap2 la to those yg ade prob tu leh selesaikan masalh dengan cpt
juz want to tell her dat im here as ur friend
jadi kalau nak cter masalah atau mmg dah x leh tahan lagi juz text me or call me
besides dat is what friend are for

one more thing aku dah beli tiket balik
so,5th may i ll be back to my hometown
x sabar rasanya nak abiskan paper final

untuk final ni lantak la org nak fikir aku sombong ke apa but im very positive person..
so my target will be only two..
3 pointer or dean list
not less can be more
hahahahaha

so dats all my celoteh for now..
xleh la nak upload apa2 pic sbb lappy baru format
xtau la ade masalah lak ngan bluetooth ni..
xtau la bluetooth hp ke bluetooth lappy
p illl try to fix it asap..

so dats all for now
chiow bebeh!!!!!!

Wednesday, March 3, 2010

isu hangat!!!!!!!!!!!

Bismillah.....
Assalamulaikum.....

3rd post... hahaha ntah sampai ble2 nak kre post bpe kan
hidup boring aku di ums kal akhirnya terubat jugak lpas diorg akhirnya memeriahkan kampus ni selasa lpas...

nak tau apa yg jadi????
mogok or piket telah dilaksanakan dgn jayanya oleh mpp dan students kal..
tahniah la tuk diorg...
and me as usual jadi neutral... x join pun mogok tu
dok kat library wat soalan tutor (bajet baik)
memang riuh la sbb diorg dah pakat nak mogok dari malam sebelum tu (malam isnin)
malam tu pun aku x join sbb aku tertido...
part paling best yg aku dnga bila guard gaduh ngan sorg senior yg otai la kat sini...

nak di jadikan cerita diorg sbnrnya pakat nak mogok x dtg klas pagi tu...
p last2 aku tgk ramai gak yg dtg... mgkn diorg sedar yg lect xdek kaitan pun lam hal ni... jadi xde alasan kukuh nak wat mogok klas kan...
so,abis je klas aku makan kat cafe diorg dah berkumpul.. punye lah riuh...
dgn banner2.poster etc... mmg gempak abis la... aku pas je mkn pi lib..
kre2 jam 10 diorg dah mule gerak gi menara pentadbiran.. memeang riuh la sampai aku kat lam lib pun leh dgr,klas yg wat mse tu di buat pun byk batal...

yg pasti perkataan air,janji2 jba byk disebut...
sehinggalah pihak polis sampai utk menenangkan keadaan... tp yg aku dgr bdak2 siap leh tahan keta polis tu masok lagi tu... gle brani..
aku pun kluar mik pic p syg x leh nak upload sbb skang aku ngah online kat lab...
hahahhahahah.. xlme pastu aku dgr diorg bsurai dan herry mpp kitorg bg memo kat pengarah.. pastu pentdbiran janji nak wat dialog ari jumaaat ni... so tggu smbgn mogok ni ari jumaat ni k

abis crita pasal mogok..
ni nak crita lak pasal sorg pomp yg agak2 sengal crik glamer lam fb..
name pomp tu lam fb zilla diedie.. xtau la skg ade lgi x dia pnye fb.. mayb dah dlete kot sbb trok kne ambush..
nak tau ape dia buat???
nih tgk link ni... http://www.facebook.com/profile.php?ref=profile&id=1797990942#!/group.php?gid=275343077868&ref=mf

ade ke patut dia ckp dak ums bodoh sbb buat piket ni.. sngje crik pasal kan
mmg glamer la bdak ni skang.. sume dak kal cri die nak tuntut maaf kat dewan jumaat ni..
nah ambik ko zilla..
tu la len kali blajar ckit etika.. meh join aku klas ari slasa kol 5 tuk blaja etika..
ntah ape la yg dia trase sgt ngan mogok tu sampai nak kritik kitorg punya mogok.. xde kaitan ngan die pun...
x kacau idop die pun...

nah aku dri tdi cerita pasal piket2 ni tpi x gtau pun apa sbb nya kan???
ok universiti malaysia sabah kampus antarabangsa labuan...
utk pengetahuan uni ni mengalami masalah air dri sem lpas lagi.. memang menyedihkan ble mngenangkan kitorg kne agkat air tiap ari tuk p klas... nak buang air pun kne pk dua 3 kali.. mau x sdih.. tpi bkn tu sbbbnya... biar la kitorg angkat air asal air tu ade kan... ok last sem smpai la jumaat mggu lpas kesabaran kmi btol2 di uji.. leh lak dia block air 2 ari.. pahtu dalam dua ari tu lori anta air skali je.. tu pun ptg.. so kne tggu ptg bru leh mndi.. nasib bek ari sabtu.. klu weekdays??? mau x bau kitorg lam klas.. ini lah yg mnyebabkan piket ni diadakan... bln dua lpas jba ngan kal ade janji nak tmbah tangki ngan 15 kali sehari anta air... so,dah buat janji mcm tu tunaikan lah.. kmi bkn bdak kcik yg bleh di buat janji2 kosoong...

so,lpas piket apa yg jadi???
lori anta air dri pgi smpai malam
hehehehehe
tq utk diorg yg buat demonstrasi tu..
jasamu akn dikenang...
tp sampai bla keadaan ni akn bertahan????
arap2 sampai bila2 la hendaknya
biarla kmi mandi kat tangki
biarla kmi angkat air
biarla kmi beli air tuk minum.. juz pliz give us enuf water
kte nak dpt iso kan

so,tu je lah
bye
salam...........

Sunday, February 21, 2010

shud i or shudnt i???

assalamulaikum

utk pengetahuan anda aku tgh buat asgment time ni
nak kne submit esok,bru buat malam ni.. but i blieve i cn do it
hm... nak crite pasal apa ni mmmndgkan aku boring??
pasal blog ni aku bru je igt nak malas2 update.. p mmndgkan dua org kwn aku yg menggalakkan aku post aku post jgak lah... ntah2 dua ekor bdak tu je yg tgk..
hahahhaha

yg sorg tu siap soh upload pic p mmndgkan line digi campus yg aku gna agak menyedihkan jdi nti2 je la upload ye...

yg sorg plak bru2 je aku btol2 kwn ngan dia
bru dpt rapat melalui ym... u know who u r... hehehed dia la yg paksa2 aku post ni.. new comer katanya.. kne post byk2.. whatever...

ok ptg tdi aku gi pantai ngan 3 org gadis.. biasanya ngan kwn baik aku nama farol tpi dia dah pgi dulu ngan sorg lagi member.. jadi jdi guard la 4 the ladies..
ramai gak yg pi pantai p memandangkan ptg tdi juz nak temankan org p bukak puasa aku kitorg pun x ambik pic.. klu x leh upload kan.. hahahaha

stu lagi penampilan aku dtgur lgi ptg tdi..
byk dah request soh aku tkr spek.. is it look dat ugly?? hahaha
never mind.. kate org pndpt org kte trime n tplg la kat kta nak ubah ke x..
dan aku dah buat keputusan... tggu......... lpas cuti sem
hahahaha

pasal rambut lak,
honestly aku pun xska ngan rambut aku.. tebal sgt sampai tukang gunting pun pnah tgo "haiya manyak tebal rambut oooooo" so aku pun xtau nak wat camna... style camna yg sesuai tuk aku??? aku x ambik kisah sgt pasal rambut aku... it is how it is... ltak minyak pastu pegang2 ckit dah..
aku jenis yg x mengikut trend sgt.. low profile la ktakan... p xpalah aku akan try tkr ye kwn2... botakkan trus je kot.. susah2 kan. x pun pakai songkok... hahahahah

p apa2 pun nti klu dah tkr pun mesti aku akn rsa lain sbb its not me...
rse hipokrit akn wujud dalam diri ini... tdi kwn2 yg tgo tu ckp klu tkr bru pomp ske... but shud i do that juz 4 something dat is not important?? i like who i am and klu pomp tu nak ske bia la ske diri yg sbnr kan?? jgn ubah diri kita sbb org suruh ubah la sbb kita nak baru akan menjadi sesuatu yg berharga dalam hidup... ceh.....
hahahahah

ok la geng... cukup la tu kot.. byk kje lg ni.. feel free to leave ur comment..
huhuhuhu
assalamulaikum

Monday, February 15, 2010

Bismillah

Assalamualaikum
hai...
ni lah fez time aku wat blog..
bru nak bjinak2 org kte..
dan skang agak2 terangkak2 sbb x biasa buat kje mcm ni
apa2 pun arap enjoy!!