Pages

Search This Blog

Tuesday, August 24, 2010

past is past!!

salam ramadhan..

alhamdulillah kita di pertemukan lagi di bulan ramadhan yang penuh mulia ni..
jadi cam na?? puasa penuh so far??? good2...

last week was a disaster in my life especially on saturday.. luck is not on my side on that day.. but i dont believe in luck anyways.. i believe everything happen for reason... qada dan qadar orang islam cakap.. salah satu rukun iman yang kita kena percaya tu..

so,what happen??? first aku dapat berita yang seorang mak cik aku kat kampung meninggal.. al-Fatihah untuk arwah.. walaupun agak kurang rapat ngan mak cik yang seorang tu tapi tetap sedih sebab kehilangan seorang saudara di usia masih muda kan.. ajal maut semua di tangan Allah...
selepas aku dapat berita tu tiba2 hari hujan.. is it a sign?? wallhualam.. hujan tu memang lebat la sampai banjir bilik aku.. siling bocor.. best la sebab tingkat 4 terjejas banjir.. selalu rumah2 yang rendah kena kan kali ni vice versa rumah tinggi pulak.. dalam sibuk tadah air dalam baldi aiseh nampak pulak air hujan tu singgah laptop.. mak aihhh apa lagi tutup je trus laptop tu then bawak lari ke luar.. action tu la yang membawa kepada kejadian ke-3
bila laptop dah off,aku on la balik.. opss lpe nak cakap sebelum hujan tu aku buat mid term online last attemp.. so bila dah off hilang la aku punya mid term.. padahal tak submit lagi pun.. so hilang la markah mid term tu.. aku check grades aku dapat 1.67% je.. tahniah2!! dengan penuh kesabarnnya aku menghadap laptop aritu..

tapi macam yang aku cakap tadi everything happen for reason.. dan aku tak percaya pun nasib malang... yang pasal auntie meninggal tu aku tak anggap sebagai nasib malang sebab meninggal di usia muda sebaliknya pertama memang dah ajal.. kedua aku rasa itu la yang terbaik buatnya sebab dia menderita dah sakit masa tu.. yang pasal hujan tu pulak lets think positive, kalau tak sebab huajn bilik aku tak bersih ooo.. sekarang dah bersih sikit tapi tikar getah kena cabut la sebab takut busuk... last sekali pasal mid term tu.. actually aku tak study lagi pun.. so bila dah error sebab technical problem, miss bagi pulak re attemp apa lagi anggap la tu chances untuk study.. so,semua masalah aku dah kira selesai da..

so,tu je la untuk kali ni.. sebenarnya title tu sepatutnya lain tadi tapi cam malas nak berjiwang malam ni.. jadi aku tukar.. hehehe

ok la..ada dua mid term esok ni.. wish me luck ok
'
salam ramadhan

ismail








Tuesday, August 10, 2010

puasa dtang lagi....




salam ramadhan kepada semua muslimin dan muslimah...

hai... puasa datang lagi...
11/08/2010 bersamaan 1/ramadhan/1431H kita semua berpuasa lagi,,
sekejap je rasa.. macam baru semalam sambut puasa tahun lepas dah puasa balik...

ok.. sempena bulan puasa ni lets talk about pengalaman berpuasa
ok,pengalaman pertama aku berpuasa aku tak ingat pun.. bila ye agaknya???
belasah la tapi yang aku pasti aku mula puasa penuh masa darjah dua..
ye ke ko ni mail??? hahhaha

teringat pulak zaman kecik masa mula-mula puasa dulu.. best je rasa..
ada yang puasa full,ada yang puasa minum air,ada yang puasa setengah hari (puasa pisang orang gelar kat tempat aku)... haahah macam-macam la.. tapi dah besar ni wajib la puasa bagi yang dah baligh tu...

bulan ramadhan bulan yang mulia dan penuh rahmat..
bila sampai je bulan ramadhan ni,mula la bazaar2 ramadhan dibuka.. dapat la tengok orang ramai berjual beli.. ada yang jual ni ada yang jual tu.. tapi kat bazaar orang bukan jual makanan je,orang jual kain,perhiasan untuk raya dan macam-macam lagi la... bak kata astro macam-macam ada... dari bazaar tu jugak lah silaturrahim di eratkan.. jumpa je kawan kat bazaar "oi mamat,lama x jumpa ko.. selamat berpuasa" tak pun "amboi cik kiah,banyaknya beli barang untuk berbuka"

satu lagi yang best bila raya ni bila jiran-jiran datang bagi sedekah.. tapi sekarang amalan ni macam lagi banyak kat kampung kan.. kat bandar mungkin ada tapi kurang la sebab belum tentu lagi diorang kenal jiran diorang tu.. satu kelebihan bila bersedekah ni,selain dapat pahala kita dapat merasa juadah yang berlainan jenis.. ye lah kalau dah orang sedekah tu tipu la kalau kita tak nak balas balik kan.. takkan la nak anta balik bekas kosong je kot kat jiran tu..

lepas tu,bila sampai je puasa bagi aku la tak tahu la korang... mesti aku nak cari sesetengah makanan yang kebanyakan hanya ada masa bulan puasa ja.. bagi aku orang sarawak.. aku mesti akan cari bubur pedas.. menu special untuk buka puasa... fuh sedapnya tak terkata... hahaha.. malas la nak bayangkan.. tengah puasa ni.. tapi memang sedap la... selain tu,aku suka makan kuih bungkor kalau x silap.. kuih tu kuih yang pakai gulapong pastu bungkusan dia guna daun pisang bentuk macam kapal layar... banyak lagi sebenarnya menu yang x boleh miss bila bulan puasa ni tapi takut anda-anda terliur,jadi bagi tahu dua tu je la ok..

ok ni la rupanya bubur pedas tu...
bubur pedas sarawak specialties



yang ni pula kuih bungkor ya
yummy2

habis cerita pasal makanan,sekarang bila dah puasa satu lagi benda yang akan hangat ialah download2 lagu puasa dan lagu raya.. kalau lagu puasa tak ada lain dah.. msti orang akan sibuk cari lagu harapan ramadhan tak pun lagu puasa dulu baru raya...


video


lagu raya pulak x payah cerita la.. memang banyak sangat.. ada lagu yang sedih ada lagu yang gembira.. kalau nak balik kampung mestilah lagu Allahyarham Sudirman jadi pilihan.. lagu balik kampung.. ooo.. oo.. balik kampung hati riang.. lalalala... hahahah

bagi yang x balik kampung pulak lagu dari jauh ku pohon maaf jadi pilihan.. (nak ke orang dengar lagu ni kalau tak balik raya?? wat sedih je la).. satu lagi lagu allahyarham Sudirman..

lagu raya evrgreen je yang jadi pilihan kita tiap tahun kan?? lagu2 yang sekarang ni kalau glamour pun sekejap je.. kalau lagu macam lagu allahyarham sudir. black dog bone, allahyarhamah saloma, allahyarham P. Ramli dan rakan2 seangkatan semua evergreen sampai sekarang.. dengar setiap tahun pun tak boring.. yang current punya artis pun aku rasa Dato' Siti nurhaliza je pun yang boleh jadi evergreen..

ok la malas da nak tulis panjang2... penat tangan ni.. apa-apa pun kepada yang islam selamat berpuasa semoga puasa tahun ini lebih bermakna dari yang sebelum-belumnya.. insyaAllah

dan raya,kalau makan kek raya tu ingat2 la aku kkat sini.. wakakka

salam....




Wednesday, August 4, 2010

hantu??????

salam...

kali ni aku nak cte pasal hantu pulak ok..
bosan ni...
ok juz utk pengetahuan korg la kan,alam ghaib is one of my interest...
aku ske cte pasal alam2 ghaib ni.. everywhere i go mesti akan ade cte pasal dat particular place..

takut??? no la.. kdg2 tu seram jgak tapi bila fikir2 nothing to scared of.. dy kan makhluk tuhan cam kte jgak
ok ble berbicara tentang alam ghaib ni ade yg pcaye kwujudan nye ade yg tidak...
for me as muslim i hv to believe dat they r exist.. tpi thre is no such thing as type of hantu
sume tu sme je klu x syaitan iblis jin... cme diorg dtg dalam pelbagai bentuk utk ye la mempengaruhi manusia pnyye pemikiran.. so,jgn la cpt sgt tkut k...

Dari Jabir r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda : “Tidak ada penularan, tidak ada pengaruh atau tanda bahaya suara burung, dan tidak ada hantu.”
(Hadis Riwayat Imam Muslim)

see???
xde hantu.. pcaye lah.. so ape la konon lembaga,muka2 menautkan yg org2 slalu nampak???

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w. katanya : “Tadi malam, Ifrit dari bangsa Jin datang kepadaku hendak menggangguku solat. Tetapi Allah memungkinkan aku untuk mengatasinya. Aku bermaksud untuk mengikatnya pada sebuah tiang di masjid, sehingga pagi-pagi anda semua dapat melihatnya. Namun aku ingat doa saudaraku, Nabi Sulaiman, yang memohon, “Ya Allah, Tuhanku! Ampunilah aku, dan berikanlah aku satu kerajaan yang tidak akan pernah engkau berikan kepada seorang jua sesudahku.” Kata Rauh, lalu Jin itu diusir oleh Nabi.”
(Hadis Riwayat Bukhary)

haa tu la yg korg nampak.. djin,syaitan iblis.. ye la tugsa diorg kan utk menyesatkan kita


ok.. back to the topik.. ape jenis2 hantu yg korg pnah dnga...

aku bgi top 5 hantu la k

kte mulakan dgan tgga ke-5

tadaaa

5.hantu raya...

ok.. dari wikipedia (ketara malas nak type)


Hantu Raya dalam budaya Melayu, merujuk kepada sejenis makhluk halus dan perkara tahyul. Ia dikatakan terdiri daripada golongan jin atau syaitan, yang dipelihara bagi tujuan membantu tuannya melakukan kerja dan juga bagi memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka.

Hantu Raya akan dikawal oleh pemiliknya yang boleh menyuruhnya melakukan apa-apa juga jenis kerja berat. Hantu Raya juga boleh disuruh oleh tuannya bagi merasuk seseorang. Hantu raya mempunyai keupayaan menjelma sebagai manusia biasa atau haiwan lain, dan biasanya Hantu Raya akan menjelma sebagai tuannya.

Hantu Raya yang dipelihara itu akan perlu diberi makan sebagaimana yang dipersetujui. Biasanya makanan yang disediakan dikenali sebagai acak / sajian termasuk telur, ayam panggang, pulut kuning dan sebagainya. Sekiranya tidak dijaga dengan baik dan diberi makan, Hantu Raya yang kelaparan itu akan menyerang tuannya.

Hantu Raya biasanya perlu diwarisi, dan sekiranya tidak diturunkan kepada waris, tuannya akan menjadi bangkai bernyawa. Tubuhnya mati dan berbau busuk, tetapi apabila hendak dikebumikan, ia akan bangkit seperti hidup. Selain itu, ia akan makan dengan lahapnya apabila diberi makan.

hehehe.. abis cerita pasal hantu raya.. nak crik gambar x jmpe2 pun.. cmne ye rupa hantu raya??? wujud mse raya je ke??

utk x menghampakan ni la rpe hantu raya dalam filem jgn pandang belakang congkak.. tgk dri kiri sekali (si sam)



ok,comes to 4th placce

jeng3x

4.pelesit
(again from the wikipedia)

Pelesit merujuk kepada sejenis makhluk halus, kemungkinannya dari golongan jin/shaitan, yang dipelihara oleh seseorang, biasanya wanita, bagi tujuan memudaratkan musuh. Pemeliharaan makhluk halus ini dikenali sebagai saka. Hantu pelesit dipercayai diberi makan darah dari jari tangan tuannya.

Hantu pelesit dikatakan mampu menjelma sebagai sejenis belalang pelesit, belalang kecil yang mempunyai kepala berbentuk tajam dan tirus, dan masuk kerumah mangsa. Pelesit ini kemudiannya akan mengambil peluang untuk menyerang dan menghisap darah mangsa apabila mangsa leka.





ini lah rupa pelesit tu.. klu ade menatang ni dtg umah baik hati2..
huhuhuhu

tanpa buang masa jum ke lucky num 3

3.toyol

haaa.... ni la yg paling best.. klu toyol ni aku ikut pahaman sendiri la.. xyah la nak pakai wiki dah.. hehehe
toyol ni kalau ikut fahaman dan kepercayaan org melayu adalah seorg budak kecik yg x sempat pun dilahirkan dah dijadikan hantu.. kira janin la ni.. sbb tu la ramai bomoh yang buat tawarkan pengguguran.. sbb nak ambik janin ni la.. isk3x... kurafat sungguh keja manusia yang bertopengkan syaitan ni...

tujuan toyol ni byk.. antaranya utk mencuri,melariskan perniagaan.perbuatan khianat dan mcm2 lagi lah..
astaghfirullah.. sume nak ambik jalan singkat je skang ni kan

camni rupa ko toyol??




ok.. kita dah x jauh da ni...
trus je..

2.pocong/hantu bungkus

pocong ni pun aku rse x payah la nak rujuk wiki.. korg pun rmai dah tau kan...
pocong ni xtau la dri mane asal usul kewujudan dy.. tpi pocong ni hantu yg di bungkus dengan kain kapan.. (ala mcm mayat yg dikapankan la)
aku rasa hantu ni la yang paling logik pakaian dy sbb camne dia masuk kubur mcm tu la dy keluar.. hahaha
ok,pocong ni suka kacau2 org.. xtau la ape tujuan dy tpi klu tgk cerita pocong indon,mostly sebab pocong tu nak balas dendam n ade urusan yang belum diselesaikan kat dunia ni.. xpun sbb roh x aman..
wallahualam...
satu lagi sbb aku ltak pocng di tmpat ke-2 sbb aku rasa pocong ni paling kuat stamina
berbanding hantu2 lain.. mane x nye lompat jauh.. mne ade dy terbang,lari,men ilang2.. men lompat je dy

ni dia orangnya..




fuh penat bercerita nih...
ni la mse yg di tunggu2... tempat pertama

1.pontianak/kuntilanak/langsuir

my fav ghost ever... sbb?? sbb klu sbut je pontianak aku terbayang lak muka maya karin (phsm) dan liyana jasmay (ponti anak remaja).. hahahahaha cantik siot...

p klu yg btol2 wallahualam.. x pnah jumpe lagi...

dipendekkkan cerita aku rasa korang pun dah tau pontianak ni merupakan jelmaan wanita mengandung yg mati keguguran dibunuh.. sbb tu la hantu yg sekor ni dtg dgn package.. klu mati dgn anak dy skali dy bwak anak dy.. klu anak hidup lagi dy bwak batu nissan (igt dy bwak keta nissan ke apa) batu nesan ok.. hehhe

satu lagi kesian pulak kat pontianak ni sbb dia mati x sempat pun nak pegang anak dia... sobs3... emo la plak..

dan satu antu ni je aku tau cre nak lemahkan.. hehehe.. cucuk paku kat belakang tengkuk.. p org cakap klu paku belakang tengkuk dia jadi pompuan lawa.. wallahualam.. xpnah tengok lagi...


dan inilah dia... lawa x??